Viorel Blăjuț candidează la Primăria Iași din partea partidului local PSI. Care sunt ambițiile sale politice și proiectele propuse ieșenilor (P)

luni, 29 aprilie 2024, 06:15
6 MIN
 Viorel Blăjuț candidează la Primăria Iași din partea partidului local PSI. Care sunt ambițiile sale politice și proiectele propuse ieșenilor (P)

Viorel Blăjuț a intrat oficial în cursa pentru Primăria Iași. Ieri și-a depus candidatura la Biroul Electoral de Circumscripție. A venit însoțit de peste 200 de susținători.

Fostul deputat ieșean este curajos, alegând să candideze pe listele unui partid local, Partidul Societății Ieșene (PSI), după ce o perioadă a cochetat cu PSD, fiind la un moment dat prim-vicepreședintele Organizației Municipale Iași. Alături de acesta, pe listele de consilieri, este și avocata Laura Bulgaru, un specialist în administrația publică locală. La ieșirea din Biroul Electoral de Circumscripție, acesta făcut următoarele declarații: 

Reporter: După o pauză de câțiva ani, ați reintrat în jocul electoral. Ați fost parlamentar în perioada 2012-2016 și v-ați dat demisia pe final de mandat, pentru a nu primi pensie specială. Acum ce v-a determinat să candidați la Primăria Iași?

Viorel Blăjuț: Am intrat în aceste alegeri fiindcă m-am săturat să văd cum Iașiul, al doilea cel mai mare oraș al țării, cade în toate topurile și statisticile, taman acum când, culmea, suntem pol de dezvoltare regională și singurul oraș care din 2023 are potențialul să se dezvolte continuu.

Reporter: Sunteți un politician care nu v-ați menajat adversarii politici, un critic la adresa actualului primar Chirica și al senatorului Maricel Popa. Cum veți aborda campania aceasta?

Viorel Blăjuț: În această campanie o să vedeți un altfel de Blăjuț. Nu mă mai interesează cine e vinovat de situația în care a ajuns Iașiul acum. Nu o să mă mai vedeți că acuz pe cineva de dezastrul din administrația publică locală. Voi vorbi doar despre ce proiecte am pentru Iași și ce voi face ca primar. Ieșenii nu mai au nevoie de încă un pompier care să le spună că Iașiul arde, ci de un gospodar care să le arate că se pot face lucruri mari și în inima Moldovei. Dacă cei din Cluj vorbesc de metrou, dacă Oradea este considerată o mică Vienă, noi, Iașiul, cândva orașul celor șapte coline, mica Romă, capitala spirituală a României, de ce să nu ne permitem să visăm? De ce să nu ne dorim o mini-autostradă cu șase benzi pe un singur sens de circulație, care să taie orașul de la Antibiotice, la CET? De ce să nu putem vorbi de pasaje semi- îngropate și inele etajate în nodurile rutiere ale orașului cum sunt cele din Podul Roș, de la podul de Piatră, în Fundație la Copou, la Agronomie, în Bularga, în Bucșinescu, la intrarea pe b-dul Poitiers, la podul de la Nicolina sau la intrările în orașe? În Cluj, Craiova, Ploiești, Constanța, Sibiu, iar în București, nu mai vorbim, sunt stadioane moderne. La Iași mergem pe eternul “Emil Alexandrescu”, care are capacitatea cam cât stadionul de la Vaslui, de 12.500 de locuri. Nu mai vorbim de o sală de sport multifuncțională sau de pavilioane expoziționale. Iașiul este un oraș mare, care are nevoie de un primar care să aibă curaj să facă lucruri mari.

Viorel Blăjuț explică de ce va fi un politician altfel și cum se autocaracterizează

Reporter:  În această perioadă politicienii, în general, sunt foarte iscusiți în a promite, iar după alegeri aceștia uită de proiectele cu care s-au angajat în fața electoratului și Iașiul rămâne același oraș aglomerat, fără proiectele mari de infrastructură. De ce dumneavoastră ați fi un candidat altfel, față de ceilalți?

Viorel Blăjuț: De unul singur, pe persoană fizică, am reușit proiecte mari. Așa le consider eu, pentru unii s-ar putea să fie mici. Știți de ce? Pentru că am avut ambiție și pentru că îmi iubesc orașul în care trăiesc. Pentru mine Iașiul este totul. Este casa mea, comunitatea cu care mă mândresc, dar și orașul în care muncesc și încerc să-mi aduc contribuția în domeniul în care lucrez, cum ar fi cel al PSI-ului, al Medicinii Muncii, al medicinei paleative. Nu întâmplător grupul de firme se cheamă Iașisting. Mi-am dorit un spital pentru oamenii care nu mai au nicio șansă, să-i pot îngriji cum trebuie în ultimele clipe ale vieții lor. Am o neîmplinire din adolescență…pierderea tatălui meu, m-a marcat. Eram adolescent, când tatăl meu a fost adus în comă la Spitalul de Neurochirurgie, după ce a fost lovit de niște necunoscuți. Era imediat după Revoluție. Nu am reușit să-l salvez, pentru că nu am avut bani să dau șpagă, fiind dintr-o familie modesta, iar mama era casnica. Mă simt vinovat că nu am făcut o profesională, că am vrut la liceu și visam să intru la facultate, fiindcă aș fi avut atunci bani să-mi ajut tatăl. Atunci mi-am jurat că voi construi când voi fi mare un spital, în memoria tatălui meu, Sava și va fi locul unde cei ce trec prin drame cumplite își vor găsi alinarea, cu  doctorii care vor avea buzunarele cusute. Am reușit lucrul acesta, dar să știți că totul a însemnat muncă, sacrificii și iar muncă. Am început de jos, am fost barman, ospătar, vânzător, iar când am prins curaj, mi-am făcut o firmă, Iașisting firește și astăzi mă pot mândri cu un grup de firme în care lucrează peste 500 de angajați.

Când s-au născut copiii mei, mi-am dat seama că la Iași nu avem un parc de distracții, o grădină zoologică, un loc unde la sfârșit de săptămână să mergi într-o tabără de aventuri. La fel mi-am propus să fac ceva și în această direcție și iată că la Miroslava am construit în timp, din forțe proprii, o bijuterie în mijlocul naturii care se cheamă Eden Park, cel mai mare parc de aventuri din Moldova.Văzând cât de poluat este Iașiul, atunci când au apărut mașinile electrice, am fost primul care a avut cea mai mare flotă de astfel de mașini din Iași. Iată, în câteva cuvinte, cine sunt și ce-am făcut până acum, ca să pot emite pretenții că odată ajuns primar sunt capabil să construiesc împreună cu echipa din primărie, împreună cu dumneavoastră, marile proiectele de care Iașiul are nevoie pentru a redeveni ce a fost în trecut.

Reporter: De ce candidați din partea unui partid local? De ce PSI?

Viorel Blăjuț: Partidul Societății Ieșene este proiectul meu politic. L-am început mai de mult, când am văzut că un om cu inițiativă nu are nicio șansă în partidele istorice sau în cele noi apărute acum. Am fost deputat patru ani și mi-am dat demisia pentru a nu beneficia de pensie specială. N-am făcut-o pentru propagandă, ci pentru că nu o meritam. Am fost în PSD, chiar prim vicepreședinte la Organizația Municipală Iași și au desființat organizația numai să mă dea pe mine afară. Am ajuns la concluzia că un om cu inițiativă, cu dorința de a face ceva pentru municipiul Iași nu este dorit. Așa am ajuns la ideea de a face un partid de patrioți numai pentru Iași și l-am numit Partidul Societății Ieșene. L-am gândit ca pe un partid care să lupte pentru Iași, iar prin reprezentanții săi și cu ajutorul voturilor ieșenilor să pună serios umărul la recuperarea statutului de a doua capitală a țării. Memoria și faptele celor care au ridicat Iașiul în trecut, cei care au adus gloria orașului, cei care-l cinstesc astăzi și mă refer la profesorii din univesități și școli, la medici, la antreprenori, la elevii olimpici, la sportivi, la oamenii simpli care prin contribuția lor aduc plus valoarea Iașiului, merită ca orașul lor să redevină a doua capitală a României.

Comentarii